Wise (ex-TransferWise)

Disclaimer: Pagina conține affiliate links.

UPDATE 04.03.2021: Începând cu această dată TransferWise își va schimba denumirea în Wise, actualizându-și logo-ul, site-ul și aplicația.

UPDATE 13.02.2019: Începând cu data de 08.03.2019 comisionul de conversie a RON în EUR va fi de 0,39% în loc de 0,35%. Ex.: pentru a cumpăra 100 EUR se vor plăti 1,85 RON în loc de 1,66 RON, la un curs de 1 EUR = 4,7623 RON.

De asemenea, costurile serviciilor pe platformă vor fi corelate cu cele ale băncilor partenere cu care TransferWise lucrează. Astfel, unele comisioane ar putea deveni mai mari sau mai mici în funcție de taxele percepute de bănci pentru tipurile de operațiuni efectuate.


UPDATE 30.11.2018: Începând cu data de 02.12.2018 TransferWise va percepe un comision de 5 lei la transferurile din contul borderless în alt cont bancar.


Platformele peer to peer lucrează cu diferite bănci prin care primesc și investesc banii clienților. Transferul de bani pe o platformă p2p (deposit) este de fapt un transfer interbancar, de obicei în cadrul UE.

Teoretic, am putea transfera bani direct din contul unei bănci din România (în RON, cu conversie în EUR la cursul băncii) în contul unei bănci din Estonia (de exemplu) plătind comisionul băncii din care se face transferul. Problema e că la transfer nu vom ști dinainte ce comision avem de plătit, rezultatul final fiind că de fapt am plătit cu mult mai mult decât suma inițială (uneori chiar mai mult decât valoarea transferului). Alt dezavantaj ar fi și durata transferului care este de 2-4 zile în condițiile în care totul se face computerizat. Majoritatea băncilor are un comision procentual pentru transferurile externe dar care nu poate fi mai mic decât o anumita sumă (ex.: 30, 50 RON, depinde de bancă).

Soluția pentru minimizarea comisioanelor ar fi folosirea unui serviciu de plăți. Unul dintre acestea este TransferWise. Compania a fost înființată în 2010 din dorința celor doi fondatori de a reduce comisioanele la plățile internaționale. În prezent, TransferWise are sedii pe aproape toate continentele. În UK si EEA (European Economic Area) este reglementată de UK Financial Conduct Authority și deține licența de instituție emitentă de monedă electronică cu numărul 900507.

Cum funcționează TransferWise?

De exemplu clientul A vrea să trimită 100 EUR din România în Estonia și îi depune în contul său TransferWise. Compania caută pe cineva din Estonia, de exemplu clientul B care vrea să trimită 100 EUR în România. Cum compania lucrează cu băncile importante din aproape toate țările, în cazul de față o filială a băncii X din Estonia va primi de la B cei 100 EUR pentru destinatarul lui A, iar o filială a băncii X din România va primi de la A cei 100 EUR pentru destinatarul lui B. În acest fel transferul interbancar este constituit din două depuneri locale, cu comisioane mult mai mici (de fapt banii nici nu părăsesc țara).

transfer transferwise

La orice transfer de bani prin platformă, știi dinainte cât va costa.

Crearea contului

Din pagina de Sign up se alege tipul contului (Personal sau Business), apoi se introduce adresa de email și o parolă. După introducerea datelor veți primi un link de verificare a adresei de email. Pentru a fi activ contul, este nevoie să treceți și de verificarea identității pentru care va trebui să uploadați o copie a cărții de identitate (verificarea durează 1-2 zile).

Activarea unei valute

activare USD transferwise
Activarea unei valute (alta decât RON) se face din tabul Balances, butonul Activate a currency. Pentru fiecare valută veți avea alocat un număr de cont (IBAN, ACH number, etc.) la una din băncile cu care colaborează TransferWise. În aceste conturi puteți primi bani cu zero comisioane prin transferuri locale (USD din Statele Unite, EUR din Uniunea Europeană, etc.).

Alimentarea contului

Din tabul Activity din stânga se alege Add money. De exemplu pentru a alimenta cu 1 EUR plătind cu lei în data de 2.10.2018 dintr-un cont în lei din România se percepe un comision de 0,02 RON la cursul 1 EUR = 4,6700 RON, care este foarte apropiat de cursul Băncii Europene din ziua respectivă (4,6605 RON).

La pasul următor se alege metoda care poate fi: card de debit, card de credit sau transfer bancar. Cea mai rapidă este cu cardul și are un comision de 0,45 % din suma transferată. Cea mai ieftină ar putea fi transferul bancar (care are comision fix la plăți intrabancare) pentru sume mai mari, la care 0,45 % ar putea depăși comisionul băncii.

metode de plata transferwise

După introducerea numărului de card și a codului CVC, banii sunt deja în cont.

Pentru conversia unei valute, dați clic pe suma respectiva (Balances) din tabul Activity.

conversie transferwise

Pentru a trimite bani procedura este la fel ca la alimentare, doar că dureaza 1-2 zile.
În tabul Recipients se vor salva automat toate conturile în care ați trimis anterior bani.

Lasă un răspuns

P2P INVEST
%d blogeri au apreciat: