Declararea veniturilor obținute din P2P în 2018

Declararea către ANAF a veniturilor obținute în 2018 din peer to peer investing se face prin completarea Declarației unice, accesând link-ul https://declunica.anaf.ro. Aceasta se depune doar online și trebuie să fiți înrolat în sistemul SPV (Spațiul Privat Virtual) pentru a o depune. Un articol foarte bun privind completarea declarației se găsește aici, cu mențiunea că pentru veniturile din P2P la rubrica I.2.A.2.Categoria de venit se va bifa punctul 10.Dobânzi.

Pașii de urmat pentru declararea veniturilor din P2P în 2018 și plata impozitului

1. Înregistrarea în SPV (dacă nu sunteți deja)

Urmați instrucțiunile de la link.

2. Descărcarea declarațiilor de venit (Tax statement) din platformele P2P

CROWDESTATE

Se selectează contul, apoi din tab-ul Reports la rubrica Create interest statement se selectează Last year și se salvează ca pdf.

CROWDESTOR

Din tab-ul DOCUMENTS se descarcă Report for 2018.

ENVESTIO

Din tab-ul Statistics se setează Last year și se descarcă documentul. Acesta va fi în format .docx.

FAST INVEST

Se selectează tab-ul Statement din bara stângă pentru a deschide pagina ACOUNT STATEMENT. Se deschide rubrica Show filter, se setează la Transaction Term anul 2018, iar la Transaction Type bonusurile/dobânzile (ca în imagine), apoi clic pe Filter.

În partea de jos a paginii se dă clic pe Export to PDF și se descarcă documentul.

Dezavantajul la acest raport este că nu afișează suma dobânzilor obținute și vor trebui adunate manual sumele de la coloana Amount.

UPDATE 2020: Se poate genera un Income Statement din tab-ul Statistics.

MINTOS

Clic pe nume (dreapta sus), apoi My Account. Se selectează Tax report din stânga. Se aleg datele apoi Submit. Raportul va veni pe mail iar acest mail se poate salva în format pdf.

PEERBERRY

Din tab-ul Statement se derulează până în josul paginii la rubrica Tax Statements unde se introduc datele și se descarcă documentul.

3. Logarea în sistem

Se introduc numele de utilizator și parola în pagina https://declunica.anaf.ro. Veți primi pe mail un cod care va trebui introdus pentru logare.

4. Descărcarea Declarației unice

Se alege versiunea pdf de la prima rubrică.

5. Completarea și validarea Declarației

Completarea se face urmând instrucțiunile din articolul menționat la început, selectând categoria „10.Dobânzi” la rubrica „I.2.A.2.Categoria de venit” . La rubrica „A.4.Cod de identificare fiscală” se va trece CNP-ul.

La rubrica „I.2.A.1. Statul în care s-a realizat venitul” se va alege statul specificat în Tax statement-ul de la fiecare platformă P2P în parte. Se va completa câte o rubrică de venituri pentru fiecare platformă în parte. Suma din raport se va converti în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României din anul de realizare a venitului respectiv. Sumele se rotunjesc la 1 leu pentru valori la zecimală de 0,5 sau peste și se ignoră zecimalele sub 0,5. Se va completa această sumă la rubrica „I.2.B. DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT” , categoria „1.Venit brut”. Restul sumelor se vor completa automat.

Se va adăuga astfel venitul pentru fiecare platformă în parte.

La rubrica „I.5.Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2018” se apasă „Aplic bonificația” la rubricile unde sunt sume de plată (se va aplica o reducere de 5%).

După completarea declaratiei se va valida formularul (butonul verde din prima pagină) și se va salva în calculator.

6. Trimiterea declarației

Înainte de trimitere se deschide și se verifică declarația să fie completată. Dacă sesiunea este expirată se va face o relogare în SPV, apoi se încarcă fișierul și se transmite declarația.

7. Descărcarea recipisei

Dacă totul este în regulă veți primi un mail cu un index de încărcare și un link pentru descărcarea recipisei. Recipisa constituie dovada depunerii declarației, descărcați-o în calculator. Aceasta este accesibilă pentru descărcare doar 60 de zile de la depunerea documentului.

8. Plata impozitului

La rubrica „C.DATE INFORMATIVE PRIVIND EFECTUAREA PLĂȚILOR” sunt afișate sumele de plată pentru fiecare categorie de impozit (la punctul 5.Suma de plată):

 • impozit pe venitul realizat
 • CAS
 • CASS

Modalitățile de plată sunt specificate în ultima pagină a declarației.

8 răspunsuri la „Declararea veniturilor obținute din P2P în 2018”

 1. Am facut Declaratia Unica, am primit recipisa.
  Acum de unde pot afla care e contul in care trebuie sa platesc impozitul(e prima data) prin internet banking si ce anume trebuie sa scriu la comentariile platii ca sa stie pt ce e plata?
  Multumesc.

  Felicitari pentru site !

 2. Din ce am inteles, impozitul nu se calculeaza la diferenta dintre suma depusa si suma retrasa, ci la dobanda acumulata pe parcursul anului precedent in contul platformei, chiar daca banii nu au fost retrasi si incasati in cont bancar. Rezulta ca un impozit anual se plateste indiferent daca suntem pe castig sau pierdere. Deci, daca depun in acest an 1000 lei si am un profit de 100 lei, voi plati 10 lei impozit. Dar, in cazul in care, in anul urmator falimenteaza un loan originator si mai raman in cont cu 800 lei disponibili efectiv, tot se va acumula o dobanda de 80 lei si voi plati 8 lei impozit, chiar daca, per total, sunt pe pierdere.

Lasă un răspuns

P2P INVEST
%d blogeri au apreciat: